SEBA Class 6 Social Science MCQ Chapter 16 The Mauryan Empire

SEBA Class 6 Social Science MCQ Chapter 16 The Mauryan Empire Solutions in English Medium, Class 6 Social Science Multiple Choice Question Answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters SEBA Class 6 Social Science MCQ Chapter 16 The Mauryan Empire Question Answer and select need one.

SEBA Class 6 Social Science MCQ Chapter 16 The Mauryan Empire

Also, you can read the SCERT book online in these sections SEBA Class 6 Social Science Objective Type Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam SEBA Class 6 Social Science MCQ Solutions for All Subject, You can practice these here.

The Mauryan Empire

Chapter – 16

MCQ

1. Who was the founder of the Mauryan Empire?

(a) Ashoka.

(b) Chandragupta Maurya.

(c) Bindusara.

(d) Kautilya.

Answer: (b) Chandragupta Maurya.

2. Who was the famous advisor and mentor of Chandragupta Maurya?

(a) Ashoka.

(b) Bindusara.

(c) Kautilya.

(d) Alexander.

Answer: (c) Kautilya.

3. What is another name for Kautilya?

(a) Ashoka.

(b) Chanakya.

(c) Bindusara.

(d) Megasthenes.

Answer: (b) Chanakya.

4. Which famous book was written by Kautilya?

(a) Arthashastra.

(b) Mahabharata.

(c) Ramayana.

(d) Vedas.

Answer: (a) Arthashastra.

5. Who succeeded Chandragupta Maurya as the ruler of the Mauryan Empire?

(a) Ashoka.

(b) Bindusara.

(c) Kautilya.

(d) Seleucus Nicator.

Answer: (b) Bindusara.

6. Which Mauryan ruler is known for spreading Buddhism?

(a) Chandragupta Maurya.

(b) Bindusara.

(c) Ashoka.

(d) Kautilya.

Answer: (c) Ashoka.

7. Which battle led to Ashoka’s conversion to Buddhism?

(a) Battle of Panipat.

(b) Battle of Plassey.

(c) Battle of Kalinga.

(d) Battle of Hydaspes.

Answer: (c) Battle of Kalinga.

8. What was the capital of the Mauryan Empire?

(a) Pataliputra.

(b) Taxila.

(c) Ujjain.

(d) Rajgir.

Answer: (a) Pataliputra.

9. Who was the Greek ambassador at the Mauryan court?

(a) Megasthenes.

(b) Seleucus Nicator.

(c) Alexander.

(d) Herodotus.

Answer: (a) Megasthenes.

10. Which famous book did Megasthenes write?

(a) Indica.

(b) Arthashastra.

(c) Histories.

(d) Periplus.

Answer: (a) Indica.

11. What is the name of the pillar inscriptions by Ashoka?

(a) Edicts.

(b) Manuscripts.

(c) Tablets.

(d) Chronicles.

Answer: (a) Edicts.

12. Which religion did Ashoka promote after the Kalinga War?

(a) Hinduism.

(b) Jainism.

(c) Buddhism.

(d) Sikhism.

Answer: (c) Buddhism.

13. What was the purpose of Ashoka’s Dhamma?

(a) Military conquest.

(b) Trade expansion.

(c) Moral and ethical conduct.

(d) Scientific research.

Answer: (c) Moral and ethical conduct.

14. Which animal is depicted on the Lion Capital of Ashoka?

(a) Elephant.

(b) Lion.

(c) Tiger.

(d) Horse.

Answer: (b) Lion.

15. What is the emblem of the Republic of India derived from?

(a) The Mauryan Seal.

(b) The Lion Capital of Ashoka.

(c) The Peacock Throne.

(d) The Kohinoor Diamond.

Answer: (b) The Lion Capital of Ashoka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top