Class 7 Hindi MCQ Chapter 1 नन्हा-मुन्ना राही हुँ

Class 7 Hindi MCQ Chapter 1 नन्हा-मुन्ना राही हुँ Solutions, Class 7 Hindi Objective Type Question Answer, Class 7 Hindi MCQ Solutions PDF to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapter Assam SEBA Board Class 7 Hindi MCQ Notes and select needs one.

Class 7 Hindi MCQ Chapter 1 नन्हा-मुन्ना राही हुँ

Join Telegram channel

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. SEBA Class 7 Hindi Multiple Choice Question Answer. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Class 7 Hindi MCQ Notes for All Subject, You can practice these here.

Chapter – 1

MULTIPLE CHOICE QUESTION ANSWER

1. नन्हा-मुन्ना राही हुँ अपने संग क्या बोलने के लिए कहता है?

(क) जयहिन्द। 

(ख) जय जवान।

(ग) जय- जय। 

(घ) अमर रहो। 

उत्तर: (क) जयहिन्द।

2. नन्हा मुन्ना राही हुँ देश का है-

(क) सिपाही।

(ख) किसान।

(ग) चालक।

(घ) चिकित्सक।

उत्तर: (क) सिपाही।

3. चाहे मुझे जीना पड़े के-

(क) गिर-गिर।

(ख) डर-डर।

(ग) पिट-पिट।

(घ) मर-मर।

उत्तर: (घ) मर-मर।

4. रास्ते पे चलूँगा न के-

(क) गिर-गिर।

(ख) डर-डर।

(ग) पिट-पिट।

(घ) मर-मर।

उत्तर: (ख) डर-डर।

5. नन्हा-मुन्ना हूँ-

(क) बच्चा।

(ख) सिपाही।

(ग) राही।

(घ) भाई।

उत्तर: (ग) राही।

6. पहले न लूंगा कही दम-

(क) सफलता से।

(ख) मंजिल से।

(ग) राह से।

(घ) सपना से।

उत्तर: (ख) मंजिल से।

7. देश को बनाऊँगा नगर-

(क) बर्चुअल।

(ख) कल।

(ग) मशिनो।

(घ) अभिसेख।

उत्तर: (ग) मशिनो।

8. आगे ही आगे बढ़ाऊँगा-

(क) डग।

(ख) कोशिश।

(ग) कदम।

(घ) पैर।

उत्तर: (ग) कदम।

9. सबको सिखाऊंगा मैं चलन-

(क) प्रिय का।

(ख) मनोरम का।

(ग) प्यार का।

(घ) मजुल का।

उत्तर: (ग) प्यार का।

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top