Class 12 Anthropology MCQ Chapter 2 Genetics English Medium to each chapter is provided in the list so that you can easily browse through different chapters Class 12 Anthropology MCQ Chapter 2 Genetics Question Answer in English and select need one. AHSEC Class 12 Anthropology Objective Type Question Answer English Medium As Per AHSEC New Book Syllabus Download PDF. AHSEC Anthropology MCQ Class 12.
Class 12 Anthropology MCQ Chapter 2 Genetics
Also, you can read the NCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per Central Board of Secondary Education (CBSE) Book guidelines. AHSEC Class 12 Anthropology Multiple Choice Solutions in English Medium are part of All Subject Solutions. Here we have given AHSEC Class 12 Anthropology MCQ Question Answer English Medium for All Chapters, You can practice these here.
Genetics
Chapter: 2
| MCQs | 
Choose the Correct Option:
1. Who is known as the father of genetics?
(i) Charles Darwin.
(ii) Gregor Mendel.
(iii) Watson.
(iv) Bateson.
Ans: (ii) Gregor Mendel.
2. The term ‘Genetics’ was coined by:
(i) Mendel.
(ii) Galton.
(iii) Bateson.
(iv) Crick.
Ans: (iii)Bateson.
3. What is the unit of heredity?
(i) DNA.
(ii) Chromosome.
(iii) Gene.
(iv) Allele.
Ans: (iii) Gene.
4. The genotypic ratio of a monohybrid cross in F₂ generation is:
(i) 2:2.
(ii) 3:1.
(iii) 1:2:1.
(iv) 1:1.
Ans: (iii) 1:2:1.
5. Heterozygous condition is represented by:
(i) TT.
(ii) tt.
(iii) Tt.
(iv) None.
Ans: (iii) Tt.
6. Reappearance of a recessive trait in F₂ proves:
(i) Hybrid vigor.
(ii) Blending.
(iii) Segregation.
(iv) Mutation.
Ans: (iii) Segregation.
7. What is the total number of chromosomes in human cells?
(i) 44.
(ii) 23.
(iii) 46.
(iv) 22.
Ans: (iii) 46.
8. Sex chromosomes in a female are:
(i) XY.
(ii) XX.
(iii) YY.
(iv) XO.
Ans: (ii) XX.
9. Alleles are:
(i) Identical genes.
(ii) Alternative forms of a gene.
(iii) DNA fragments.
(iv) mRNA.
Ans: (ii) Alternative forms of a gene.
10. Down’s syndrome occurs due to:
(i) Monosomy.
(ii) Trisomy 21.
(iii) Deletion.
(iv) Translocation.
Ans: (ii) Trisomy 21.
11. Chromosome number in Down’s syndrome:
(i) 44.
(ii) 45.
(iii) 46.
(iv) 47.
Ans: (iv) 47.
12. Turner’s syndrome genotype is:
(i) XX.
(ii) XY.
(iii) XXY.
(iv) XO.
Ans: (iv) XO.
13. Which disorder causes female with webbed neck and sterility?
(i) Down’s syndrome.
(ii) Turner’s syndrome.
(iii) Klinefelter’s syndrome.
(iv) None.
Ans: (ii) Turner’s syndrome.
14. Male with underdeveloped testes and breast development is seen in:
(i) Down’s syndrome.
(ii) Turner’s syndrome.
(iii) Klinefelter’s syndrome.
(iv) Edward’s syndrome.
Ans: (iii) Klinefelter’s syndrome.
15. Who discovered Down’s syndrome?
(i) Bateson.
(ii) Turner.
(iii) Langdon Down.
(iv) Mendel.
Ans: (iii) Langdon Down.

Hi! my Name is Parimal Roy. I have completed my Bachelor’s degree in Philosophy (B.A.) from Silapathar General College. Currently, I am working as an HR Manager at Dev Library. It is a website that provides study materials for students from Class 3 to 12, including SCERT and NCERT notes. It also offers resources for BA, B.Com, B.Sc, and Computer Science, along with postgraduate notes. Besides study materials, the website has novels, eBooks, health and finance articles, biographies, quotes, and more.



