SCERT Class 10 Social History Unit 5 Cultural Heritage of Indian and North East Region

SCERT Class 10 Social History Unit 5 Cultural Heritage of Indian and North East Region The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapter Assam Board SCERT Class 10 Social History Unit 5 Cultural Heritage of Indian and North East Region and select needs one.

Join Telegram Groups

SCERT Class 10 Social History Unit 5 Cultural Heritage of Indian and North East Region

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given SEBA SCERT Class 10 Social History Unit 5 Cultural Heritage of Indian and North East Region Solutions for All Subject, You can practice these here…

Cultural Heritage of Indian and North East Region

PART-I: HISTORY

VERY SHORT ANSWER QUESTIONS

Q1. What was the eastern border of the Indus Valley Civilisation extended up to Ganga Valley ?

Ans: Meerut.

Q2. When was the town culture developed during the Indus Valley Civilisations ?

Ans : Around 4000 B.C.

Q3. What was the presumed time of writing of the Rig Veda ? 

Ans : Between 1500 B.C. and 1000 B.C.

Q4. The term ‘Satyameva Jayate’ found in the national symbol was taken from which book ? 

Ans : Mundak Upanishad.

Q5. Which book did establish the term ‘unity in diversity’ ?

Ans : Pt. Jawaharlal Nehru’s book ‘Discovery’ of India’.

Q6. Greek-Roman techniques were used in which style of sculptures ?

Ans : Gandhara style. 

Q7. What is the name of the famous  book on political science written in ancient India ?

Ans : Arthasastra written by Kautilya.

Q8. When was the Natyashastra by Bharat Muni was written ?

Ans : Between 200 B.C. to second century.

Q9. How many slokas are there in the Natyashastra ? 

Ans : About 600 slokas.

Q10. What is Heraka movement ?

Ans : The movement launched by freedom fighter Rani Gaidalu of Nagaland which aimed to revive and preserve the traditional religious beliefs and cultural heritage of the various tribes of Nagaland is known as ‘Heraka’ movement. 

Q11. Hornbill festival of Nagaland is based on which name of organism ?

Ans : Bird Hornbill. 

Q12. The traditional festival of Chapchar Kut belongs to which state ?

Ans : Mizoram.

Q13. What is the meaning of the world Mizo ?

Ans : The term ‘Mizo’ means the ‘inhabitants of the hills’.

Q14. Which state of the North East has a matriarchal society ?

Ans : Meghalaya.

Q15. What are the main thems Manipuri Dance ?

Ans : The main themes of Manipuri dance have been developed on the childhood of Saint Chaitanya, Lord Krishna etc.

Q16. What is the ancient name of Assam ?

Ans : Pragiyotishpur and Kamrup. 

Q17. From which Bodo word the name Assam is considered to be derived ?

Ans : ‘Ha-chom’.

Q18. What is Charyapada ?

Ans : The Assamese songs written from 10th century to 14th century in Assam is known as Charyapada.

Q19. When was the Charyapada written ?

Ans : Between 10th century to 14th century A.D.

Q20. Under whose patronage Madhab Kandali translated the Saptakanda Ramayana ?

Ans : Barahi King Manimanikya.

Q21. Who was the first to introduce proce literature in Assam ?

Ans : Sankardeva.

Q22. Who did compose Zikir and Zari ?

Ans : Ajan peer (Sah Milan).

Q23. Who is Ajan Peer ?

Ans : Ajan Peer was a composer of muslim religious songs who was also known by the name Sah Milan. 

Q24. When did Ajan Peer come to Assam ?

Ans : In the 13th century.

Q25. When was the stone gate of Da-Parbatia made ?

Ans : 6th century A.D.

Q26. What was the duty of Changrung Phukon ? 

Ans : The main duty of Changrung Phukon was to supervise the construction and measurement of the roads, palaces, temples, houses, etc. 

Q27. Which artist got Padmashree Award for the contribution to folk song ?

Ans : Pratima Pande Baruah. 

Q28. What is the name of the first news magazine of Assam ?

Ans :  ‘Arunodoi’ published by the American Baptist Missionaries in 1846.

Q29. Which tribe of North East is part of the Austric ethnic group ?

Ans : The Khasi tribe of Meghalaya. 

Q30. Name the writers of the books :

(i) Arthashastra : Kautilya

(ii) Hashtividyarnava : Sukumar Borkaith

(iii) Kirtan : Sankardeva

(iv) Chordhora aru Pimpara Goshowa : Madhabdeva

(v) Kaliya Daman : Sankardeva 

(vi) Ramvijoy : Sankardeva 

(vii) Katha Geeta : Bhattadeva

(viii) Rajtarangini : Kalhan.

(ix) Bharat Sambhed : Jawaharlal Nehru.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS :

Q1. Write the name of two foreign communities which came to India after the 6th century. 

Ans : The two foreign communities which came to India after the 6th century are the Greeks and Huns.

Q2. Name two statues used for worshipping and which were discovered during Indus Valley Civilisation.

Ans : Statue of Pashupati and statue of Mother Goddess were discovered from Indus Valley sites. These appear to have been used for worshipping during the Indus Valley Civilisation.

Q3. Mention two contributions of the Austrics to Indian culture.

Ans : Two contributions of the Austrics to the Indian culture are : 

(i) Cultivation of rice.

(ii) Preparation of raw sugar (gur) from sugarcane.

Q4. How does the geography of India play a role in creating cultural diversity of India ?

Ans : The Indian society has its origin in a variety of ethnic groups that came to India from various parts of the world. This has given India a cultural diversity. However, the geography of India too has had a role in creating and maintaining this diversity. The physiographic nature of India which consists of vast plains on one hand, high mountain terrains on the other, deserts on one hand and tropical forests on the other, and coastal areas on one hand and deep interiors on the other, has allowed each region to retrain its cultural identity in isolation from the other regions. The topography of the region affects the living pattern of the people there; their occupation, their crops, their harvesting season, their clothes, their food, etc. and thus the culture they develop is unique to that region. Thus, India’s varied and contrasting physical regions have helped to create cultural diversity in the country. 

Q5. Write the names of the four Samhitas of the Vedas.

Ans : The four Samhitas of the Vedas constitute an important part of the Hindu religious texts. These are the following : 

(i) Rigveda 

(ii) yajurveda

(iii) Samaveda

(iv) Atharvaveda

Q6. What is written about religious tolerance in the 12th main stone carvings of Ashoka ?

Ans : Ancient India was noted for the practice of religious tolerance. This is evident from the 12th main stone writings of Girnar in 3rd century B.C. of Ashoka. This writing bears the oldest witness of the religious tolerance of Indian rulers. It says that kings accepted religious tolerance and that Emperor Ashoka maintained that no one should consider his or her religion as superior to others. Rather, everyone should follow a path of unity by acquiring the essence of other religions. 

Q7. What is multiculturalism ?

Ans : The system in which several cultures, sometimes similar and sometimes dissimilar, coexist peacefully  assimilating many good elements from other cultures is known as multiculturalism. India is the best example for multiculturalism being a mosaic of cultures, languages, races, religions, traditional customs, dressing styles, food habits, folk culture, etc. 

Q8. What are the divisions of the ancient Indian culture ?

Ans : The major divisions of ancient Indian culture are :

(i) Social cultural : The social culture includes living styles, dressing style, food habits, social customs, practices, languages, folk culture, etc. 

(ii) Religious culture : The religious cultural includes the different ways of worshipping, celebrating religious festivals, religious practices and customs, etc. Several religions, such as Hinduism, Buddhism, Jainism, Sikhism, Islam, Christianity, etc. Coexist and live peacefully. 

(iii) Racial culture : Racial groups such as Austrics, Proto-Australoids, Negroids, Mongoloids, etc. are found in India. Each of these races has its own style of living.

Q9. Write names of two scientists of ancient India. 

Ans : Two scientists of ancient India were :

(i) Aryabhatta 

(ii) Brahmagupta

Q10. Write names of two medical books written in ancient India. 

Ans : Two medical books written in ancient India were :

(i) Sarak Samhita

(ii) Susruta Samhita 

Q11. Write the names of two Mughal emperors who patronised arts.

Ans : Two Mughal emperors who patronised arts were : 

(i) Jahangir

(ii) Shahjahan

Q12. Write name of two pictorial books written in ‘Sanchipat’ in Assam. 

Ans : Two pictorial books written in Sanchipat form in Assam are : 

(i) Hashtividyarnava 

(ii) Ananda Lahari.

Q13. Write the names of the two painters of Hashtividyarnava. 

Ans : Two painters of Hashtividyarnava were Dilbar and Dosai.

Q14. What is jhum cultivation ?

Ans : The type of cultivation which is characterised by burning the vegetation of a patch of land and cultivating it until it loses its fertility, then moving on to another plot where the same procedure is followed, is known as jhum cultivation. 

Q15. What is Jeng Bihu ? 

Ans : There are three main types of Bihu celebrations in Assam, namely, Bohag (Rongali) Bihu, Kati (Kongali) Bihu and Magh (Bhogali) Bihu which are observed in the months of Bohag (Baishag), Kati (Kartik) and Magh respectively. Each of these bihu celebrations has different forms and styles. One of its forms is celebrated by the women of Upper Assam which is called Jeng Bihu. 

Q16. Write divisions of Ojapali.

Ans : Ojapali is one of the most popular folk dances of Assam. It has two forms or styles. These are : 

(i) Byash oja

(ii) Sukannani oja 

Q17. Write names of two philosophers of ancient India. 

Ans : Two philosophers of ancient India are :

(i) Kapil 

(ii) Patanjali 

Q18. Write names of two histories written during the Ahom era.

Ans : Two histories written during the Ahom era are : 

(i) Deodhai history 

(ii) Tungkhungia history 

Q19. Write the names of two homogenous festivals of Bihu celebrated in lower Assam. 

Ans : Two homogeneous festivals of bihu celebrated in lower Assam include :

(i) Deul in Darrang 

(ii) Baash puja in Goalpara 

Q20. Write name of two folk dances of Darrang. 

Ans : Two folk dances of Darrang are : 

(i) Dhepadhulia

(ii) Bordhulia

Q21. What are the main ethnic groups of India ?

Ans : The main ethnic groups of India consists of Proto-Australoids, Negroes, Austrics, Mongoloids, Nordic Aryans, Dravids and Western Brachcephalics. 

Q22. Write three factors that create unity among cultural diversity in India. 

Ans : Three factors that create unity among the cultural diversity in India are :

(i) Multiculturalism. 

(ii) Political unity created by the empires of different ages.

(iii) Religious and cultural unity maintained by different rulers. 

Q23. What are the main divisions made for the Indian architectural set up ?

Ans : The main divisions for the Indian architectural set up especially during the Sultanate and Badshahi era are: 

(i) Mosques (Masjids)

(ii) Pillars (Minars) 

(iii) Palaces (Manjils) 

(iv) Makowara

Q24. Write names of three architectural set-up of India which are declared as world Heritage Site by the UNESCO. 

Ans : Three architectural set-up of India which have been declared as world Heritage Site by the UNESCO are :

(i) Taj Mahal 

(ii) Ajanta Caves 

(iii) Sanchi Stupa

Q25. What statues were mainly created in the field of Indian sculptures ?

Ans : From ancient time, India was noted for the development of high quality sculpture. During the course of time people made statues of Gautam Buddha, Mahavir, different gods and goddesses of the Hindus, fairies and different animals related to Buddhism. 

Q26. What are the three main styles of Indian sculptures ?

Ans : The sculptural styles followed in ancient India can be classified into the following three categories :

(i) Gandhara sculptures 

(ii) Mathura sculptures 

(iii) Amarawati sculptures 

Q27. Name three pictorial books of Mughal age.

Ans : Three pictorial books of Mughal age are : 

(i) Padsahnama 

(ii) Tutinama

(iii) Jahangirnama

Q28. What are the six skills (sarangas) of paintings ?

Ans : The six skills (saranga) of paintings consist of the following :

(i) Shape 

(ii) Measurement 

(iii) Feelings expressing techniques 

(iv) Artistic presentation 

(v) Knowledge of similarity 

(vi) Rules of using brushes 

Q29. Write about three places of India having ancient wall paintings. 

Ans : Three places in the India which have ancient wall paintings are :

(i) Ajanta wall paintings (Maharashtra)

(ii) Bagh wall paintings (Madhya Pradesh)

(iii) Chittanavachal wall paintings (Tamil Nadu)

Q30. Write briefly on the culture of Yoga in India.

Ans : One of the great contributions of ancient India to the entire world is the culture of yoga. Yoga was developed by the ancient Maharshis or gurus. It might have originated during the Indus Valley Period. But this practice was standardised by Maharshi Patanjali by compiling a book called Yogasutra in the second century. From then yoga became quiet popular in India. Today it is not only used for physical wellbeing but also for mental and spiritual upliftment.Realising the worth of Yoga, the UNO has declared 21 June as International Yoga Day.

Q31. By what names the first seven days of Rongali Bihu are commonly known ?

Ans : Among the three forms of Bihu festivals, Rongali (Bohag) bihu is the most prominent. It is celebrated from the last day of the Assamese month of Sot to the first six days of Bohag. 

(i) Last day of the sot month or the first day of Rongali Bihu is called Sankranti or Domahi and is observed as ‘Garu bihu’ (bihu festival for the cows).

(ii) The second day of the festival is called ‘Manuh bihu’ (bihu for the human beings).

Q32. What is the main subject matter of Kamrupi and Goalpara folk songs ?

Ans : The main subject matter of Kamrupi and Goalpara folk songs is marriage and songs to please different gods. 

Q33. Name three books where the ancient names of Assam-Kamrup and Pragjyotispur are mentioned. 

Ans : Three books were the ancient names of Assam, namely Kamrup and Pragjyotispur are mentioned includes :

(i) Ramayana 

(ii) Mahabharata 

(iii) Vishnu Puran

See Next Page No Below…

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top