SCERT Class 10 Social Economics Unit 2 Economic Development

SCERT Class 10 Social Economics Unit 2 Economic Development The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Assam Board SCERT Class 10 Social Economics Unit 2 Economic Development and select needs one.

Join Telegram channel

SCERT Class 10 Social Economics Unit 2 Economic Development

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given SEBA SCERT Class 10 Social Economics Unit 2 Economic Development Solutions for All Subject, You can practice these here…

Economic Development

PART-III:ECONOMICS

VERY SHORT ANSWER QUESTIONS

Q 1. Economic growth.

Ans: Economic growth is a qualitative concept that deals with an increase in output of time, particularly growth in per capita income.

Q 2. Economic development.

Ans Economic development is a qualitative concept that deals with Economic growth as well as changes in socially and economically significant areas.

Q 3. Human development.

Ans: Human development means the expansion of collective choice of the people which  include economic, social, cultural and political choices.

Q 4. Economic planning.

Ans : Economic planning on is the instrument to attain a set of well defined objectives within a definite time period as determined by central planning agency.

Q 5. Democratic planning.

Ans : Democratic planning is a planning in which there is active participation of people in different stages of plan- making.

Q 6. Liberation.

Ans : Liberation means the lessening or relaxation of state control in the economic system of a country.

Q 7. Privatisation 

Ans: Privatisation is opening up of the public sector units to  the private sector.

Q 8. Globalisation.

Ans: Globalisation is a process of integration of the  economy of a nation with the economies of the rest of the world.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS: 

Q 1. Mention two important points of different between economy growth and economy development.

Ans: The different between economic growth and economic development are: 

Q 2. What are three indica of human development?

Ans : The Three development are: 

(i) Life expectancy.

(ii) Literacy.

(iii) Standard of living ( basically accessibility to sanitation and pure drinking water)

Q 3. What is meant by expansion of collective choice? 

Ans : Expansion of collective choice is the primary basis of human development. The choice of people is the core of human development. The choice of the people include economic, social , cultural and political choices. There are three factors that influence collective choice of the people. They are: 

(i) Life expectancy.

(ii) Literacy 

(iii) Standard of living

Q 4. Mention four important objectives of India’s five Year pension.

Ans : The  Objectives of India’s Five Year plans are: 

(i) Increase in the growth rate of economy.

(ii) Expansion of employment opportunities.

(iii) Eradication of poverty.

(iv) Removal  of regional inequalities.

(v) Elimination of socio-economic inequalities.

(vi) Ensure sustainable economic development without harming the environment.

Note: Students shall write any four points or as per the requirement of the question asked in examination.

Q 5. Who are the members of NITI Aayog ?

Ans: Following are the members of NITI Aayog : 

(i) Prime Minister as chairman.

(ii) vice – chairman appointed by the Prime Minister.

(iii) Three full-time members having expertise in their field. 

(iv) Two part- time members.

(v) Maximum four Cabinet Minister appointments as ex – officio members.

(vi) One IAS officer as Chief Executive Officer.

(vii) All Chief Ministers of states and Lieutenant Governors of Union Territories as members of the Executive council.

Q 6. Explain one of the main points of difference between the first phase of planning in India ( 1951-52 to 1990-91) and the second phase (1991-1992 to the present day ).

Ans: In the first phase of planning in India

(1951-1990-91), the public sector played a dominant role in the economy. On the other hand , the role of the public sector was reduced considerably in the second phase ( 1991-1992 to the present day) of planning. New concepts like liberalisation, privatisation and globalisation gained momentum during the second phase.

Q 7. Briefly explain the three main causes of the introduction of economic reform measures in India.

Ans: The Three main cause of the introduction of economic reform measures in India are: 

(i) Fiscal deficit : Fiscal deficit is an economic phenomenon in which the aggregate public expenditure surpasses the aggregate public revenue. Indian economy  had to face a huge huge fiscal deficit during the first phase of planning. The condition of the public sector units were pathetic in this period. In fact most of such units were running under losses.

(ii) Inflation: Indian economy was deeply affected by Inflation in the pre – economic reform period. High rate of inflation had an adverse impact on socially and economically backward people with limited income.

(iii) Balance of payment : Since the eighties, Indian’s balance of  payment was highly disturbing. The net outflow of capital from the economy was high while the net inflow of capital into the economy was on a decline. Such an imbalance in the flow led to an alarming rise in the foreign trade deficit.

Due to this prevailing situation, the World Bank recommend that the Indian government make structural changes in the economy. Thus , the economic reform measures were introduced India by the Narasimha Rao government.

Q 8. Mention three benefits of economic reforms in India.

Ans : Three benefits of economic reforms in India are:

(i) Increased rate of economic growth: Prior to the introduction of economic reforms, the annual rate of economic growth was 3.5% but with the new reforms applied, the annual growth rate of the economy stood above 9% From 2005 to 2008 , and around 7% from 2009 to 2014.

(ii) Wholesale price index : The post economic reform period has registered a  downward trend in wholesale price index , through not retail price index.

(iii) Increase in foreign exchange reserve : In 1990-91in india, the amount of foreign exchange reserve with RBI was so small that it could not finance  only 15 days of import. However , this amount Increased to $328.7billion in March 2015 which could cover 7 covered of imports. Thus, there has been a considerable rise in foreign reserve  after introduce of economic reforms.

Q9. Briefly explain two problems of economic reforms in India.

Ans The problems of economic reforms in India are: 

(i) Limited purchasing power : As a result of economic reforms, there is a substantial rise in the extent and intensity of competition However,such benefits cannot be availed by the common man due to death of purchasing power.

(ii) Excessive consumerism : Due to excessive consumerism, the social values are threatened to being eroded with money playing a dominating role.

(iii) Management of globalisation : In the past few years, the need for management of globalisation has been felt. Under no circumstances, globalisation and national national interest should collide with each other.

(iv ) Need for good governance : The benefits of economic reforms can reach the weaker section of society only if there is good governance.

Note: Students shall write any two points or as per the requirement of the question asked in the examination.

Q10. Mention five important objectives of Assam’s Twelfths Five Year plan.

Ans: The important objectives Of Assam’s Twelfths Five Year plan are :

(i) To accelerating the rate of  annual economic growth to10% in the coming decades so as to removed the gap between Assam’s  economy and economy of the best Indian states.

(ii) To formulate schemes for poverty eradication.

(iii) To frame measures for Controlling flood and erosion by means of up –  to  date technology and scientific management.

(iv) To Increase the rate of agricultural growth from 6% to 8%.

(v) To attain self – sufficient in power generation by employment of last technology in power supply and distribution.

(vi) To accelerated the value of Assam’s  human development index by increasing the amount of investment in health and education sector.

(vii) To priorities skill formation for expansion of self employment opportunities and growth of micro, small and medium industries as well as cottage Industries.

(viii) To take measures of converting biodiversity and dealin with the problems  of climate change.

(ix) To ensure good governance in the state and local bodies , e.g. panchayat, municipalities, etc.

Note : Students shall write any five points or per the requirement of question asked in the examination.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising