NCERT Solution Class 9th Science Chapter 6: Tissues

NCERT Solution Class 9th Science Chapter 6: TissuesNCERT Solutions for Class 9 Science (Chemistry) Chapter 6 – Tissues solved by Expert Teachers as per NCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Science. Here we have given Class 9 NCERT Science Textbook Solutions for Chapter 6  Tissues.

Join Telegram Groups

NCERT Solution Class 9th Science Chapter 6

NCERT
Solution Class
9th Science Chapter 6:
Tissues

1: What is a tissue?
Answer: Tissue is a group of cells that are similar in structure and are organized together to perform a specific task.

2: What is the utility of tissues in multi-cellular organisms?
Answer: In unicellular organisms, a single cell performs all the basic functions such as. respiration, movement, excretion, digestion, etc.
But in multicellular organisms, cells are grouped to form tissues. These tissues are specialized to carry out a particular function at a definite place in the body.

For example, the muscle cells form muscular tissues that help in movement, nerve cells form the nervous tissue which helps in the transmission of messages. This is known as the division of labor in multicellular organisms. It is because of this division of labor that multicellular organisms are able to perform all functions efficiently.

NCERT Solution Class 9th Science Chapter 6: Tissues

See Also: NCERT Solutions for Class 9th: Ch 6 Tissues Science 

1: Name types of simple tissues.
Answer: Simple permanent tissues are of three types: Parenchyma, Collenchyma, and Sclerenchyma. Parenchyma tissue is of further two types – aerenchyma and chlorenchyma.

2: Where is the apical meristem found?
Answer: Apical meristem is present at the growing tips of stems and roots. Their main function is to initiate growth in new cells of seedlings, at the tip of roots, and shoots.

3: Which tissue makes up the husk of coconut?
Answer: The husk of a coconut is made up of sclerenchyma tissue.

4: What are the constituents of phloem?
Answer: Phloem is the food conducting tissue in plants. It is made up of four components:
(i) Sieve tubes
(ii) Companion cells
(iii) Phloem parenchyma
(iv) Phloem fibers

1: Name the tissue responsible for movement in our body.
Answer: The muscular tissue is responsible for movement in our body.

2: What does a neuron look like?
Answer: A neuron consists of a cell body with a nucleus and cytoplasm. It has two important extensions known as the axon and dendrites. An axon is a long threadlike extension of nerve cells that transmits impulses away from the cell body.

What does a neuron look like
Dendrites, on the other hand, are thread-like extensions of the cell body that receive nerve impulses. Thus, the axon transmits impulses away from the cell body, whereas the dendrite receives nerve impulses. This coordinated function helps in transmitting impulses very quickly.

3: Give three features of cardiac muscles.
Answer: Three features of cardiac muscles are:
(i) Cardiac muscles are involuntary muscles that contract rapidly but do not get fatigued.
(ii) The cells of cardiac muscles are cylindrical, branched, and uninucleate.
(iii) They control the contraction and relaxation of the heart.

4: What are the functions of areolar tissue?
Answer: Functions of areolar tissue:
(i) It helps in supporting internal organs.
(ii) It helps in repairing the tissues of the skin and muscles.

Exercises

NCERT Solution Class 9th Science Chapter 6: Tissues

See Also: NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 6 – Tissues

1: Define the term ‘tissue’?
Answer: The group of cells similar in structure that work together to achieve a particular function forms a tissue. This group of cells has a common origin.

2: How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.
Answer: Xylem is a complex tissue. It is made up of following four kinds of cells or elements:
(a) Tracheids
(b) Vessels
(c) Xylem parenchyma
(d) Xylem fibers.

3: How are simple tissues different from complex tissues in plants?
Answer: Simple tissues are made up of one type of cell which coordinates to perform a common function.
Complex tissues are made up of more than one type of cell. All these coordinate to perform a common function.

Question 4: Differentiate between parenchyma, collenchyma, and sclerenchyma on the basis of their cell wall.
Answer: The differences between cell walls of parenchyma, collenchyma, and sclerenchyma are given in the following table:

Differentiate between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma

5: What are the functions of Stomata?
Answer: The small pores present in the epidermis of the leaf are stomata. Stomata are enclosed by two kidney-shaped cells called guard cells.

Functions of Stomata

  • Exchange of gases, particularly CO2 and O2, with the atmosphere.
  • Loss of water in the form of vapor during transpiration.

6: Diagrammatically shows the difference between the three types of muscle fibers.

Answer:
Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.

NCERT Solution Class 9th Science Chapter 6: Tissues

See Also: NCERT Solution Class 9th Science Ch 5: The Fundamental Unit of Life

7: What is the specific function of cardiac muscle?
Answer: Cardiac muscles are involuntary muscles that show characteristics of both smooth and striated muscles. These muscles occur in the walls of the heart.

Functions of Cardiac Muscle

  • Cardiac muscles contract and relax rapidly, rhythmically, and tirelessly
    throughout life. They contract endlessly from the early embryonic stage until
    death.
  • The contraction and relaxation of heart muscles help to pump and distribute
    blood to various parts of the body.

8: Differentiate between striated, unstriated, and cardiac muscles on the basis of their structure and site/location in the body.
Answer: Striated, Unstriated, and Cardiac muscles are three types of muscle tissues. Their different characteristics are as follows:

Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on the basis of their structure and site / location in the body

9: Draw a labeled diagram of a neuron.
Answer:

Draw a labelled diagram of neuron

10: Name the following:
(a)Tissue that forms the inner lining of our mouth.
(b)Tissue that connects muscle to bone in humans.
(c) Tissue that transports food in plants.
(d)Tissue that stores fat in our body.
(e) Connective tissue with a fluid matrix.
(f) Tissue present in the brain.
Answer:
(a)Squamous epithelium
(b)Tendon
(c) Phloem
(d)Adipose tissue
(e) Blood
(f) Nervous tissue.

11: Identify the type of tissue in the following:
Skin, the bark of a tree, bone, the lining of kidney tubule, vascular bundle.
Answer:

  •  Skin – Stratified Squamous epithelium
  •  The bark of a tree – Cork protective tissue
  •  Bone – Connective tissue
  •  The lining of kidney tubule – Cuboidal epithelium (Cuboidal epithelial tissue)
  •  Vascular bundle – Complex permanent tissue (Xylem and Phloem)

12: Name the regions in which parenchyma tissue is present.
Answer: Parenchyma is a simple permanent tissue of angiosperms plants. It is present in the cortex and pith of stem and roots. It is also present in the mesophyll of leaves. When it contains chlorophyll, it is called Chlorenchyma, found in green leaves.

13: What is the role of the epidermis in plants?
Answer: Epidermis is a protective tissue of angiosperms plants. It provides protection to underlying tissues. The epidermis forms the outer covering of various plant organs such as roots, stem, leaves, and flowers and remains in direct contact with the environment. Any substance whether solid, liquid, or gas can enter into the plant or move outside only after passing through this layer. Epidermis helps in absorption, secretion, gaseous exchange, and transpiration. It helps in preventing the entry of pathogens.

14: How does the cork act as a protective tissue?
Answer: The cork cells are dead cells and do not have any intercellular spaces. The cell wall of the cork cells is coated with suberin (a waxy substance). Suberin makes these cells impermeable to water and gases. Cork is protective in function; it protects underlying tissues from desiccation, infection, and mechanical injury.

15: Complete the table:

Complete the table


1 thought on “NCERT Solution Class 9th Science Chapter 6: Tissues”

  1. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog
    and wanted to mention that I’ve truly enjoyed surfing around your blog
    posts. In any case I will be subscribing in your feed and I’m hoping you write again very
    soon!

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top