Comprehensive In English Grammar Part – V

Comprehensive Part – V is the TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Notes are to be provided in the list so that you can easily browse different English Language syllabus-wise notes for MCQ of Comprehensive.

Join Telegram Groups

Comprehensive Part – V

Also, you can read the Assam TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Objective-type questions online note in these sections as per Assam Competitive exam Syllabus guidelines. These notes are part of Assam TET English Language also. Here we have given Comprehensive In English Grammar Part – V of TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam for All Objective type questions, You can practice these here.

Comprehensive

ENGLISH LANGUAGE

PASSAGE

According to the research findings of a team of American scientists published recently, the sea waves contain as much energy as the world is consuming at present. Scientists have found that through the application of two major devices called land-based systems and offshore devices, this source of energy can provide huge amount of electricity without cooling towers and pollution

Land-based systems include tapered channels and fixed oscillating water column (OWC) devices whereas offshore devices include floating OWC devices, buoys, etc. Through these devices the mechanical energy of ocean waves is absorbed and converted into electrical energy. The wave power potential depends on numerous factors such as the device’s capability to harness long wavelengths, period of waves and depth of water where they arise.

Compared to conventional power stations which require greater space and are difficult to maintain in critical situations, wave power devices are highly modular, cost effective and easier to upgrade. As the recent findings suggest, sea wave energy has much greater potential to be used for electricity generation than the hitherto known sources of renewable energy. Moreover, most of the renewable energy systems require hundreds of square acres of useful land for their installation. But in case of wave energy devices, space crunch can never be a serious problem.

1. Which one of the following statements is correct? Harnessing energy from sea waves

A. undermines ecological balance.

B. requires huge capital 

C. requires high technical expertise.

D. results in saving of useful land area.

Ans: D. results in saving of useful land area.

2. Which one of the following statements is correct? Wave power devices

A. convert wind energy into mechanical power. 

B. convert mechanical energy of ocean waves into electrical energy. 

C. require costly transmission mechanism

D. entail risk to human life.

Ans: B. convert mechanical energy of ocean waves into electrical energy. 

3. Which one of the following statements is correct? 

A. Fixed as well as floating oscillating water column devices are required to harness ocean wave energy.

B. Fixed oscillating water column devices are required for an off shore based system. 

C Floating oscillating water column devices are required for land-based systems. 

D. Electricity generated from oceans is independent of the depth of water where waves arise

Ans: A. Fixed as well as floating oscillating water column devices are required to harness ocean wave energy.

4. Which one of the following statements is correct? The capacity of system to generate electricity from ocean waves

A. can be increased only at exorbitant cost. 

B. can be easily upgraded.

C. can be increased but it requires a great space.

D. is only a few megawatts.

Ans: B. can be easily upgraded.

5. Which one of the following statements is not correct?

A. Conventional power stations require cooling lowers.

B. Power generation from ocean waves also adds to pollution like conventional power stations.

C. Ocean wave energy can meet all the present energy of the world.

D. Period of waves is one of the relevant factors in power generation from ocean waves

Ans: B. Power generation from ocean waves also adds to pollution like conventional power stations.

PASSAGE

The most important fact, which a leader who wishes to motivate others should bear in mind, is that an individual has an incessant and gnawing craving for importance. There is no exception to this psychological need. Barring his biological needs, practically all his actions are directed at satisfying his continuing need to feel important. According to William James, the deepest principle in human nature is the craving to be appreciated. The individual who can honestly satisfy this burning hunger for importance on the part of his fellow human beings can literally rule the world. He can motivate and influence any person, big or small, high or low, educated or uneducated, rich or poor, man or woman, provided he is capable of making the other person feel truly important. By discovering the special and particular gifts of an individual, by giving due recognition and sincere appreciation to that singular cift or talent, you can win him or her over to your side easily.

You have to create an eager want on the part of the other individual if you wish to motivate him. In other words, you have to make the horse feel thirsty if your aim is to make it drink. Fortunately for you, there is an inbom, ever-present, gnawing hunger on the part every human being to gain recognition and appreciation. This want is already there and you don’t have to create it. All you have to do is to satisfy this hunger. If you objectively analyse your own motives and needs you will find that this need for recognition is the strong driving factor behind your aspiration to become a leader. It was this urge for importance which made Alexander and Great embark on a world conquest, and made many emperors wage innumerable battles and wars, This urge has driven artists, authors, scientists, inventors and others to attain great heights in their chosen fields and produce the best results

1. Which one of the following statements is correct?

A. Many scientists and inventors have excelled because of the availability of research facilities.

B. Artists and authors have made contributions to society because of their innate genius. 

C. Many athletes have won gold medals in the Olympics because of their coaches. 

D. People in different areas have been successful because of the need of recognition.

Ans: D. People in different areas have been successful because of the need of recognition.

2. Which one of the following statements is not correct?

A. Hunger for recognition has to be developed over the years in one’s personality.

B. Need to gain recognition is an inborn trait. 

C. Many wars have been waged to satisfy the need to get importance. 

D. Craving for importance is a natural psychological need of every human being.

Ans: A. Hunger for recognition has to be developed over the years in one’s personality.

3. Which one of the following statements is correct? 

A. Successful leader must be able to identify the need of importance of others. 

B. Need for recognition is a trait only of high professionals

C. To motivate a person, an increase of his salary is the best strategy

D. Monetary success is the driving force for a leader

Ans: A. A successful leader must be able to identify the need of importance of others. 

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top