Comprehensive In English Grammar Part – III

Comprehensive Part – III is the TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Notes are to be provided in the list so that you can easily browse different English Language syllabus-wise notes for MCQ of Comprehensive.

Join Telegram channel

Comprehensive Part – III

Also, you can read the Assam TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam Objective-type questions online note in these sections as per Assam Competitive exam Syllabus guidelines. These notes are part of Assam TET English Language also. Here we have given Comprehensive In English Grammar Part – III of TET, APSC, PNRD, Assam Police, Post Office, other govt. exam for All Objective type questions, You can practice these here.

Comprehensive

ENGLISH LANGUAGE

PASSAGE

The impact of technical advancement in armaments on man, needs to be analyzed with a rational mind. and heart free from prejudices of any kind towards modernisation. The most noticeable impact of this development certainly has been the loss of immunity from trom violence for successive generations ever since the invention presence of of gunpowder. In modern times, the technically advanced arms, not only the fronts but also among the civilian population has vastly undermined the value of human life, and endangered the very entity of those Virtues of self restraint and discretion on which a peaceful and amiable society rests. However, an the soul unbiased view of the present scenario, would refrain one from attributing the rising trends of violence to the availability of technically superior weapons, for one must not overlook the fact that “Necessity is the mother of invention”.

Every stage in the development of armaments has been marked by its distinct impact on society. When man fought with stones and his bare hands, the Society was not yet compact. The discovery of metal and the use of spears, knives and and arrows indicate the stage of the formation of small kingdoms. Fire continued to be an effective weapon of destruction. When man introduced the cavalry into the army and improved the strategies of making war, some small kingdoms gave away to form empires, but with no revolutionary advances in armaments forthcoming, the political structure of society remained more or less stagnant for the many coming centuries.

 The next significant development was the use of gunpowder, which could be used to perform acts which were then thought to be impossible. Gunpowder was used to form the ammunition of several guns and canons. This sudden advances in weaponry not only facilitated the control of a large mass of people by relatively few armed men that helping to form strong empires, but the availability of the new technology to a select few nations enabled the formation of colonies in continents which did not have access to the modernized technologies of warfare. Modern technological advances in armaments aided the formation of nation states in Europe. use of the fire-power The extensive lent a lethal edge to the naval power which proved to be the nation the greatest asset to any in the 19th century. Small United Nations States of Europe with strong navies, modern arms and disciplined men gained control of lands in foreign continents far greater in areas than the parent countries

1. Necessity is the mother of invention means 

A. where there is mother there is invention 

B. when necessity arises invention is done

C. most of the invention are preplanned

D. nothing happens without creating congenial environment

Ans: B. when necessity arises invention is done

2. The invention of modern weapons have resulted into

A. loss of immunity from war in the society 

B. successive wars for the last two centuries

C. arms race among the nations

D. loss of life and property every now and then

Ans: A. loss of immunity from war in the society 

3. Small kingdoms turned into big empires, after

A. the invention of cavalry and canons and its introduction into the army

B. the introduction of nuclear arms into the army

C. the end of the use of knives, arrows and swords

D. the end of the 19th century

Ans: A. the invention of cavalry and canons and its introduction into the army

4. The style of the passage is

A. informative

B. analytical

C. retrospective

D. provocative

Ans: C. retrospective

PASSAGE

It was during one of the most dreadful smallpox epidemics in England that Edward Jenner, a country doctor, made a discovery which was to alter the course of history. Jenner noticed that the disease seldom struck those who lived in rural areas and worked around cattle. Most farmers and dairy workers had contracted cowpox and had recovered with nothing more serious than a putsule which left a scar. This observation led Dr. Jenner to think: Why not vaccinate people with cowpox to protect them from smallpox ? On May 14, 1876, Dr. Jenner took a healthy boy, James Phillips, to a dairy maid, Sarah Nelmes, who had a cowpox putsule on her hand resulting from an infection from her master’s cow. Dr. Jenner made two shallow cuts on James Phillips arm and inoculated them with matter taken from the cowpox sore. A putsule developed on the boy’s arm formed a scab and healed. In July of the same year. Dr. Jenner inoculated James with matter from a smallpox putsule. During the next two weeks, the doctor watched for signs of smallpox, They did not develop. The vaccination was successful. Dr. Jenner wrote a paper explaining his method of vaccination. At first the doctors were hostile and would not listen to a ridiculous procedure. Many towns people organised anti vaccination campaigns. Gradually. however, the doctors and their patients accepted vaccination.

1. The fact that Edward Jenner was a country doctor, was important in the discovery of smallpox vaccine, because 

A. he had enough time to pursue his research in the rural areas

B. he noticed that the disease was prevalent where people worked around cattle 

C. he noticed that the disease seldom struck people who worked around the cattle 

D. he found that he could convince rural people more easily than city people

Ans: C. he noticed that the disease seldom struck people who worked around the cattle 

2. Dr. Jenner was successful as cowpox virus 

A. severe infection in humans resulting in produces deaths

B. a mild infection in humans which is not enough to produce active immunity

C. a mild infection in humans which is enough to produce active immunity

D. no infection in humans

Ans: C. a mild infection in humans which is enough to produce active immunity

3. Dr. Jenner made his experiment on a healthy boy who

A. died after experimentation 

B. could not be relieved of his mark of pustule developed the signs of pustules on his bod 

C. when he was injected the matter of cowpox

D. was paid for it

Ans: C. when he was injected the matter of cowpox

4. Passage here is having Alan

A. narrative style 

B. analytic style

C. provocative style

D. idiomatic style

Ans: A. narrative style 

PASSAGE

The Indian culture of our times is in the making. Many of us are striving to produce a blend of all cultures that seem today to be in clash with one another. No culture can live, if it attempts to be exclusive. There is no such thing as pure Aryan culture in existence in India today. Whether the Aryans were indigenous to India or were unwelcome intruders, does not interest me much. What does interest me is the fact that may remote ancestors blended with one another with the utmost freedom and we of the present generation are a result of that blend. I do not want my house to be walked in, on all sides and my windows to be stuffed. I want the cultures of all lands to be blown about my house as freely as possible. But I refuse to be blown off my feet by any. I would have any young men and women with literary sites to learn as  much of English and other worki-languages as they like, and then expect them to give the benefits of their learning to India and the world alike like a Bose, a Ray or Tagore. But I would not have Mond a single Indian forget, neglect or be ashamed of his mother tongue, or feel that he or she cannot think of expressing the best thoughts in his or her own vernacular. Mine is not a religion of the prison house

1. The author views Indian Culture as 

A. pure Aryan culture.

B. a clash of cultures.

C. a continual blend of cultures. 

D. the culture of remote ancestors.

Ans: C. a continual blend of cultures. 

2. The author thinks that

A. the Aryans were indigenous to India. 

B. the Aryans were unwelcome intruders

C. the question whether the Aryans were indigenous or not is not of interest 

D. the culture that we have inherited is the Aryan culture.

Ans: C. the question whether the Aryans were indigenous or not is not of interest 

3. The author wants

A. the cultures of others to be kept out.

B. the cultures of others to replace our old culture.

C. the freedom to blend other cultures with our own.

D. the preservation of the culture of our ancestors.

Ans: C. the freedom to blend other cultures with our own.

4. The author wants Indians to

A. learn only English, as much as they like. 

B. learn English and other world languages. 

C. learn only the mother tongue or the vernacular. 

D. English and other world languages in addition to the mother tongue.

Ans: D. English and other world languages in addition to the mother tongue.

PASSAGE

As civilization proceeds in the direction of technology, it passes the point of supplying all the basic essentials of life, food, shelter, clothes, andwarmth. Then we are faced with a choice between using technology to provide and fulfil needs which have hitherto been regarded as unnecessary or, on the other hand, using technology to reduce the number of hours of work which a man must do in order to cam a given of living standard of In other words, we either raise our standard of living above that necessary contort and for and, happiness or we leave it at this level and work shorter hours. I shall take it as axiomatic that mankind has, by that time chosen the latter alternative. Men will be working shorter and shorter hours in their paid employment.

1. “Then we are faced with a choice… what does then refer to?

A. When automation takes over many aspects of human life

B. The present state of civilization

C. The past stage of civilization 

D. After having provided the basic essentials of life

Ans: D. After having provided the basic essentials of life

2. What does the passage suggest about the use of technology? 

A. It creates new and essential needs for mankind 

B. It is opposed to the basic essentials of life

C. It is complementary to a raised standard of living

D. It is responsible for man’s love of comfort and happiness

Ans: D. It is responsible for man’s love of comfort and happiness

3. What does increased use of technology imply?

A. An advanced stage in human civilization

B. A backward step in human culture

C. Unnecessary comfort and happiness for mankind

D. Man’s zest for more and mon work

Ans: A. An advanced stage in human civilization

4. What does the author suggest?

A. Man will gradually rise above his present stage in civilization

B. Man will gradually settle down to the same stage with fewer hours of work

C. Man will gradually raise his standard of living by working longer hours

D. Man will gradually can a given standard of living with the help of technology

Ans: B. Man will gradually settle down to the same stage with fewer hours of work

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising