Class 9 English Chapter 8 Reach For The Top

Class 9 English Chapter 8 Reach For The Top, NCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. Class 9 English Beehive Prose Chapter 8 Reach For The Top Question Answer can be of great value to excel in the examination.

Join Telegram channel

Class 9 English Chapter 8 Reach For The Top

SEBA Class 9 English Chapter 8 Reach For The Top Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Beehive Chapter 8 Reach For The Top provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

Reach For The Top

Chapter – 8

BEEHIVE (PROSE)

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

PART – I

Santosh Yadav

Thinking about the Text 

I. Answer these questions in one or two sentences each. (The paragraph numbers within brackets provide clues to the answers.)

1. Why was the ‘holy man’ who gave Santosh’s mother his blessings surprised ? 

Ans: The ‘holy man’ who gave Santosh’s mother his blessings thought they would want a son, as a daughter was not too welcome in those parts. But then Santosh’s grandmother told him that they wanted a daughter so, he was surprised.

2. Give an example to show that even as a young girl Santosh was not ready to accept anything unreasonable. 

Ans: While the other girls of her village wore traditional dresses, Santosh wore shorts. Similarly, unlike the other girls her age she refused to be married off at the early age of sixteen and instead left for Delhi to finish her education. These examples prove that even as a young girl Santosh was not ready to accept anything unreasonable. 

3. Why was Santosh sent to the local school ?  

And: Though Santosh’s affluent parents could afford to send her to Delhi, Santosh was sent to the local school because it was the prevailing custom in her family. 

4.When did she leave home for Delhi, and why ? 

Ans: At the age of sixteen, when her family started pressurizing her to marry and settle down, Santosh left for Delhi to continue her education and enrolled herself in a school there.

5. Why did Santosh’s parents agree to pay for her schooling in Delhi? What mental qualities of Santosh are brought into light by this incident ?

Ans: Initially Santosh’s parents were miffed by her decision not to marry and to leave the village for Delhi, so they refused to pay for her education. However, when Santosh informed them of her plans to pay for her education by working part time, her parents relented and agreed to pay for her schooling. This incident brings to light mental qualities of Santosh such as: resilience determination and will power. It also shows that she was strongly independent and ready to put in hard-work.

II. Answer each of these questions in a short paragraph (about 30 words). 

1. How did Santosh begin to climb mountains ? 

Ans: While studying in Jaipur, Santosh was fascinated to see, from her hostel window, villagers climb and vanish over the Aravalli Hills. Intrigued she went to check it out and found a few mountaineers preparing to climb. They agreed to let her join them. This was how Santosh began climbing mountains.

2. What incidents during the Everest expedition show Santosh’s concern for her team-mates ? 

Ans: During the Everest expedition in 1992, Santosh provided special care to a climber who lay dying at the South Col. Santosh also shared her oxygen with Mohan Singh saving him from imminent death. Incidents such as these show Santosh’s concern for her team mates.

3. What shows her concern for the environment ? 

Ans: Santosh’s concern for the environment is demonstrated by the fact that she collected and brought down about 500 kilograms of garbage from the Himalayas during her various expeditions. 

4. How does she describe her feelings at the summit of the Everest ?

Ans: To describe how Santosh felt at the summit of Everest she says that it took some time before the enormity of the moment sank in, and when it did she unfurled the Indian flag and held it up. She says it is impossible to describe the feeling she had as she saw the tricolour flying literally on top of the world. It was a spiritual moment and she felt proud as an Indian.

5. Santosh Yadav got into the record books both times she scaled Mt. Everest. What were the reasons for this ? 

Ans: The first time Santosh climbed Mount Everest she made history by becoming the youngest woman to do so at the age of only twenty years. And the second time when she climbed Everest, Santosh went into the record books as the only woman to have climbed Mount Everest twice.

III. Complete the following statements :

1. From her room in Kasturba Hostel, Santosh used to ______.

2. When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father because ____.

3. During the Everest expedition, her seniors in the team admired her ______ while ______ endeared her to fellow climbers.

Ans: 1.From her room in Kasturba Hostel, Santosh used to watch the villagers going up the hill and suddenly vanishing after a while. 

2. When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father because she had enrolled herself for a course at the Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering without his permission.

3. During the Everest expedition, her seniors in the team. admired her climbing skills, physical fitness and mental strength while her concern for others and desire to work together endeared her to fellow climbers.

IV. Pick out words from the text that mean the same as the following words or expressions. (Look in the paragraphs indicated.) 

1. took to be true without proof (1): _____.

2. based on reason; sensible; reasonable (2): ______.

3. the usual way of doing things (3): ______.

4. a strong desire arising from within (5): ______.

5. the power to endure, without falling ill (7): ______.

Ans: 1. took to be true without proof: assumed 2. based on reason; sensible; reasonable: rational

3. the usual way of doing things: custom

4. a strong desire arising from within : urge 

5. the power to endure, without falling ill: resistance.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. How many siblings did Santosh have ? 

Ans: Santosh had five siblings, all elder brothers.

2. Why did Santosh’s parents refuse to pay for her education ? 

Ans: When she reached the age of sixteen, Santosh’s parents expected her to get married just like the others girls of her village. But for Santosh, marriage at that early age was the last thing on her mind, and so she left for Delhi to continue her studies. This decision of hers displeased her parents and so they refused to pay for her schooling.

3. Where was Santosh born ?

Ans: Santosh was born in the small village of Joniyawas in Rewari District in Haryana.

4. Which qualities of Santosh managed to impress her seniors ?

Ans: The qualities of Santosh which managed to impress her seniors were: her climbing skills, physical fitness, and mental strength.

5. Why did Santosh have a special place in the hearts of her fellow climbers ?

Ans: Santosh’s concern for others and her desire to work together with her fellow climbers, earned her a special place in their hearts.

6. How did Santosh get interested in mountaineering ? 

Ans: Santosh got interested in mountaineering by watching villagers climb the Aravalli Hills from her hostel window. So fascinated was she that she decided to check it out for herself. She went and met a few mountaineers who were getting ready to go on a climb. Santosh asked them if she could join them and was overjoyed to receive a positive reply. There was no looking back after this incident and soon Santosh took admission in a mountaineering institute and worked towards becoming an accomplished mountaineer. 

7. List some of the qualities of Santosh that you admire after reading the text.

Ans: There are many qualities of Santosh which I admire, some of them being-her determination and will power to fight against prevailing negative customs, her strength to stand up for what she believes is right, her power of thinking rationally, her capacity to work hard to achieve her goals. Her physical fitness, mental toughness, her ability to work as a team etc.

Reference to the context

1. “The holy man was also surprised…he gave the requested blessing.” 

(a) Why was the holy man surprised ?

Ans: The holy man was surprised because unlike most other people who wanted a son, the grandmother of the unborn child asked him to give blessings for a granddaughter and not a grandson.

(b) Did the blessing come true ? How.

Ans: Yes, apparently his blessing worked because Santosh Yadav was then born to her mother.

2. “She decided to fight the system in her own quiet way when the right moment arrived.”

(a) Who does the author refer to as ‘she’ here?

Ans: Santosh Yadav is referred to as ‘she’ in the given sentence.

(b) When did the right moment come for her ? 

Ans: The right moment came when she turned sixteen and her parent’s began pressurizing her to get married.

(c) How did she fight the system at the right moment ?

Ans: She decided to fight the system by refusing to get married at the early age of sixteen and instead choosing to focus on her studies. Santosh left home against her parents’ wishes and got herself enrolled in a school in Delhi.

3. “It was truly a spiritual moment. I felt proud as an Indian.”

(a) Who is the speaker ? 

Ans:  The speaker is Santosh Yadav.

(b) What is the spiritual moment referred to here by the speaker ? 

Ans: The moment when she unfurled the Indian tricolor on top of the Mount Everest is remarked as spiritual by Santosh Yadav in the above quoted words.

(c) Why do you think the speaker felt proud at that particular moment ? 

Ans: Being an Indian, Santosh felt proud to see the Indian Tricolor flying on top of the world.

Multiple Choice Questions

1. Santosh was born in a society where _____.

(a) the birth of a son was regarded as a blessing and the birth of a daughter was not generally welcome.

(b) The birth of a son was considered a curse. 

(c) the birth of a son was regarded as a blessing and the 

birth of a daughter was regarded as a better blessing.

(d) the birth of a daughter was welcomed by all.

Ans: (a) the birth of a son was regarded as a blessing and the birth of a daughter was not generally welcome

2. How many siblings did Santosh have?

(a) Two.

(b) Six. 

(c) Three.

(d) Five.

Ans: (d) Five

3. What did Santosh collect and bring down from the Himalayas ?

(a) 500 kilograms of garbage. 

(b) who had died climbers.

(c) 5 oxygen tanks.

(d) 500 kilograms of plastic. 

Ans: (a) 500 kilograms of garbage.

4. Santosh climbed the Mount Everest a second time as part of _____ 

(a) a group of Aravalli villagers.

(b) an Indo-Nepalese Women’s Expedition team.

(c) a team of the Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering.

(d) a team from Maharani College.

Ans:  (b) an Indo-Nepalese Women’s Expedition team.

5.Santosh Yadav’s parents were _____

(a) poor village people.

(b) farmers in an Himalayan village.

(c) affluent landowners in Haryana.

(d) landowners in Delhi.

Ans: (c) affluent landowners in Haryana.

PART – II

Maria Sharapova

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Thinking about the Text

Working in small groups of 4-5 students, go back over the two passages on Santosh Yadav and Maria Sharapova and complete the table given below with relevant phrases or sentences.

Points of Comparison/ContrastSantosh YadavMaria Sharapova
1. Their humble beginning
2. Their parents’ approach
3. Their will power and strong desire to succeed
4. Evidence of their mental toughness 
5. Their patriotism

Ans: 1.Their humble beginning : Santosh Yadav: born in a small village of Joyniwas in Haryana. Maria Sharapova: born in Siberia, Russia.

2.   Their parents’ approach: Santosh Yadav: against the idea of her going for higher studies or mountaineering.

Maria Sharapova : supportive.

3. Their will power and strong desire to succeed:

Santosh Yadav

(i) left home to study further when parents started pressurizing her to get married.

(ii) Saved money and got enrolled at Uttarkashi’s mountaineering institute. 

Maria Sharapova :

(i) Was not even ten years old when she had to leave her mother behind, and go to Florida with her father for training.

(ii) Faced humiliation by her seniors and became quietly determined and mentally tough.

4. Evidence of their mental toughness: Santosh Yadav:

(i) Protested against gender bias right from her childhood.

(ii) Left her village and came to Delhi at the age of 16, when parents started pressurising her to get married. 

(iii) When her parents refused to pay for her schooling, informed them of her decision to work part time and pay her own fees.

(iv) Knowing her parents might be against the idea, saved money and got enrolled in mountaineering institute without informing her parents. 

Maria Sharapova : (i) As a 10 year old child, spent two years separated from her mother after shifting to Florida for her training. 

(ii) Seniors used to wake her up from sleep and make her clean the room, but she faced it all and endures it to consistently follow her dream. 

5. Their patriotism: Santosh Yadav :

(i) feels proud to be an Indian.

(ii) describes the feeling of pride at unfurling the tricolour and holding it atop Mount Everest.

Maria Sharapova : (i) Proudly parades her Russian nationality.

(ii) Even though the U.S. has been a big part of her life and career, she still maintains her Russian citizenship. 

(iii) Feels she is a Russian by blood and wants to represent Russia in the Olympics, if given the opportunity.

Thinking about Language

Look at the following sentences. They each have two clauses, or two parts each with their own subject and verb or verb phrase. Often, one part (italicised) tells as when or why something happened.

I reached the market when most of the shops had closed. (Tells us when I reached) . When Rahul Dravid walked back towards the pavilion, everyone stood up. (Tells us when everyone stood up.) • The telephone rang and Ganga picked it up. (Tells us what happened next.)

Gunjan has been with us ever since the school began. (Tells us for how long he has been with us.)

I. Identify the two parts in the sentences below by underlining the part that gives us the information in brackets, as shown above.

1. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. (Contrasts her dress with that of others) 

2. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. (Tells us what happened after the first action.)

3. She decided to fight the system when the right moment arrived. (Tells us when she was going to fight the system.) 

4. Little Maria had not yet celebrated her tenth birthday when she was packed off to train in the United States. (Tells us when Maria was sent to the U.S.)

Ans: 1. Where other girls wore traditional Indian dresses. Santosh preferred shorts.

2. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi.

3. She decided to fight the system when the right moment arrived.

4. Little Maria had not yet celebrated her tenth birthday when she was packed off to train in the United States.

II. Now rewrite the pairs of sentences given below as one sentence. 

1. Grandfather told me about the old days. All books were printed on paper then. 

2. What do you do after you finish the book? Perhaps you just throw it away. 

3. He gave the little girl an apple. He took the computer apart.

4. You have nothing. That makes you very determined.

5. I never thought of quitting. I knew what I wanted.

Ans: 1. Grandfather told me about the old days when all books were printed on paper.

2. Perhaps you just throw away the book after you have finished it.

3. He gave the little girl an apple and then took the computer apart.

4. Having nothing makes you more determined. 

5. I never thought of quitting because I knew what I wanted.

Dictation

Read the passage once. Then close your books. Your teacher will dictate the story to you. Write it down with the correct punctuation and paragraphing.

The Raincoat

After fours years of drought in a small town in the Northeast, the Vicar gathered everyone together for a pilgrimage to the mountain, where they would pray together and ask for the rain to return.

The priest noticed a boy in the group wearing a raincoat. 

“Have you gone mad?” he asked, “It hasn’t rained in this region for five years, the heat will kill you climbing the mountain.” 

“I have a cold, father. If we are going to ask God for rain, can you imagine the way back from the mountain? It’s going to be such a downpour that I need to be prepared.” 

At that moment a great crash was heard in the sky and the first drops began to fall. A boy’s faith was enough to bring about a miracle that not even those most prepared truly believed in.

(translated by JAMES MULHOLLAND)

Speaking 

Imagine that you are Santosh Yadav, or Maria Sharapova. You have been invited to speak at an All India Girls’ Athletic Meet, as chief guest. Prepare a short speech to motivate the girls to think and dream big and make an effort to fulfil their dreams, not allowing difficulties or defeat to discourage them. The following words and phrases may help you.

self confident/confidence/ sure of yourself self assured/assurance/belief in yourself

morale/boost morale/raise morale 

giving somebody a boost/fillip/lift

demoralising/unsure of yourself/insecure/lack confidence

Suggested Answer 

Dear girls, as I stand before you today and watch your young. smiling faces, I cannot help but dream that all of you will one day become great personalities yourself. Now many of you might have heard my words but with a grain of doubt. Let me assure you all that if you establish your goals and then set your hearts on achieving them, nothing and no one will be able to stop your progress. You just have to make sure that you know where you want to see yourself when you grow up, and once you have done that, do not.. I repeat.. DO NOT let minor setbacks demoralise you. The path to success is never easy but if you keep walking on it, irrespective of any obstacle you might encounter, you are sure to reach your destination sooner than later. Believe in yourself that you can do it and before you know, you will have done it and achieved success. So friends, I know that each one of you is special and has something wonderful to offer to your country, the question is-Do you believe in yourself like I did? Give yourself a chance and work wholeheartedly towards your goal and before you know it-you will have reached the pinnacle of success and glory. I wish you all the best in life.

Thank you.

Writing

Working in pairs, go though the table below that gives you information about the top women tennis players since 1975. Write a short article for your school magazine comparing and contrasting the players in terms of their duration at the top. Mention some qualities that you think may be responsible for their brief or long stay at the top spot. 

Top-Ranked Women Players

I. The roll of honour of women who enjoyed life at the summit since everybody’s favourite player. Chris Evert, took her place in 1975.

Suggested Answer:

Women’s tennis is a tough sport with fierce competition so it is only the very best of the lot who have managed to reach the top most position. In recent years Maria Sharapova became the world number one but amidst fierce competition from players such as sisters Venus and Serena Williams, she could not hold on to the spot for more than a week. The sister duo of Serena and Venus have each held the top slot for 57 and 11 weeks respectively. But the credit for maintaining the top position for the longest time goes to Steffi Graf from Germany, who managed to stay as world number one for an astounding 377 weeks. It is the player’s determination and competitive spirit that results in the listings of the top ten players being shuffled constantly. But still some extraordinary players, by dint of their hard work and talent manage to reside at the top spot more than the others. This list includes notable players such as Chris Evert who reigned for an impressive 362 weeks, Martina Navratilova who was world number one for an amazing 331 weeks, and Martina Hingis who also stayed as the number one player for 209 weeks. There were others too. who came and held their own at the top but not for as long as these ladies. Some of the names worth mentioning are: Monica Seles (178 weeks), Lindsay Davenport (82 weeks), and Justine Henin-Hardenne (45 weeks). Other top ranked players since 1975 are Tracy Austin, Jennifer Capriati, Anantxa Sanchez, Kim Clijsters, and Amelie Mauresmeo.

II. Which of these words would you use to describe Santosh Yadav ? Find reasons in the text to support your choices, and write a couple of paragraphs describing Santosh’s character.

Contented determined resourceful polite adventures considerate weak-willed fearful independent pessimistic patient persevering

Suggested Answer :

The words which best describe Santosh Yadav are: 

Determined: She believed that if she chose and stuck to the right and rational path, the others around her were bound to change. So she started protesting against gender bias from an early age itself and still continues to do so. 

Resourceful: Decided to take part time job to pay for her schooling when her parents refused to fund her education. 

Polite: She informed her parents of her decision to work politely, 

Adventurous: Watching the villagers climb the Aravalli Hills fascinated her and she went up to check the Aravalli Hills by herself.

Considerate: Cared for injured climbers and even shared her oxygen during a climbing expedition. 

Independent: Went to study in Delhi, was willing to work to pay. her own fees. Moreover saved money and got enrolled in a mountaineering institute.

Patient: Took mountaineering training for four years 

Persevering: Never backed down under her parent’s 

pressure or social norms and achieved what she had wanted to.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions : 

1. What is the one dream of Maria that kept her going ? 

Ans: The dream of becoming the best player of women’s tennis and achieving the number one spot is the one dream of Maria that kept her going.

2. Which sport does Maria Sharapova play ? In which year did she become world No. 1 in her sport for the first time ? 

Ans: Maria Sharapova plays lawn tennis. She became the world number one in women’s lawn tennis in the year for the first time on 22nd August, 2005. 

3. What lesson did Maria learn as a child ? How ?

Ans: An important lesson that Maria learnt as a child was that tennis excellence would only come at a price.

She learnt that if she pursued her dream of becoming an expert tennis player, she would have to stay a continent away from her mother who was unable to accompany her to the U.S.. 

4. Why did Maria feel lonely in the United States ? 

Ans: As a child Maria felt lonely in the United States because her mother was back home in Russia and her father who came with her to the U.S. was busy working day and night to keep Maria’s tennis training going.  

5. What made Maria mentally tough as a child ?

Ans: Young and lonely Maria used to be woken up the other tennis pupils late at night, clean and tidy up the room. This incident made Maria mentally tough even as a child.

6. What does Maria Sharapova have to say about her monetary gains from tennis ?

Ans: Maria accepts the business side of the sport of tennis. She feels that the money she earns serves to motivate her towards her goals.

Reference to the context

1.”Poised beyond her years, the Siberian born teenager took just four years as a professional to reach the pinnacle.”

(a) Who is the ‘Siberian born teenager’ ? 

Ans: Maria Sharapova is the ‘Siberian born teenager referred to here.

(b) Which sport does she play ? 

Ans: Maria Sharapova plays lawn tennis.

(c) When did she reach the pinnacle of her sport ? 

Ans: Maria Sharapova reached the pinnacle of her sport on 22nd August, 2005.

(d) Give the meaning of the word ‘pinnacle’.

Ans: The word “pinnacle means the top’. 

(e) Explain the phrase ‘poised beyond her years’.

Ans: “Poised beyond her years’ means that she was more calm, confident and in control than other people of her age usually are.

2. “I used to be lonely… I missed my mother terribly.”

(a) Who says this ? 

Ans: Maria Sharapova, tennis legend is the speaker of the above quoted words.

(b) Why was the speaker lonely ?

Ans: Maria Sharapova was lonely because she had to relocate to the United States to pursue her dream of becoming a tennis player. She was separated from her mother who had to stay back in Russia because of Visa restrictions. Her father who had accompanied her was working day and night, to pay for her tennis training. So as a child, Maria was often lonely.

Multiple Choice Questions

1. The other tennis pupils would wake Maria Sharapova up at night.

(a) to practice tennis with them.

(b) to tidy up the room and clean it.

(c) because she slept at 8p.m. 

(d) so that she would become tough.

Ans: (b) to tidy up the room and clean it.

2. Maria speaks with a pronounced.

(a) Russian accent.

(b) Scottish lisp.

(d) American accent.

(c) Siberian accent.

Ans: (d) American accent.

3. The names of Maria Sharapova’s father and mother are : 

(a) Yuri and Mileva.

(b) Maja and Yelena.

(c) Yuri and Yelena.

(d) Shara and Yuri.

Ans: (c) Yuri and Yelena.

4. Maria won the women’s singles crown in Wimbledon in the year : 

(a) 2004

(b) 2005

(c) 1998

(d) 2001

Ans: (a) 2004

THINKING ABOUT LANGUAGE (Additional Exercises) 

Combine the following sentences into a single sentence.

1. I know the gentleman. He was the chief guest at the function.

Ans: I know the gentleman who was the chief guest at the function.

2. He went out. It was raining heavily.

Ans: It was raining heavily when he went out.

3. He may drive very fast. He cannot reach there in time. 

Ans: However fast he may drive, he cannot reach there in time.

4. He was selected. He speaks the truth.

Ans: He was selected because he speaks the truth.

5. She earned something. She spent it.

Ans: She spent what she earned.

6. Our team played well. Our team won the match. 

Ans: Out team played well and won the match.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising