Class 8 English Chapter 7 Sympathy

Class 8 English Chapter 7 Sympathy Solution – ইংৰাজী Assam Board All subjects are available on our website for your convenience, you can provide all the material in PDF format as well as you can download the button for all classes with one click. Class 8 English Chapter – 7 Sympathy Solution – ইংৰাজী

Join Telegram Groups

SEBA Class 8 English Chapter – 7 Sympathy

The SCERT book is recommended by education experts and teachers to help students prepare for all subjects to help the CBSE class. SCERT books are primarily used by students preparing for their civil service exams and students preparing for UPSC, APSC, and other state civil service exams. Assam Board Class 8 English Chapter – 7 Sympathy Solution – ইংৰাজী

Sympathy

Lesson – 7

1) Read the poem and choose the correct options to complete the sentences.

a) The poet was in deep sorrow. A proud man came and helped him by –

i) Offering him kind words.

ii) Ignoring him.

iii) Giving him gold.

iv) giving him pleasant company.

Ans:- iii) Giving him gold.

b) When the poet lay in want and grief, the one who helped him was –

i) A rich man.

ii) A poor man.

iii) A proud man.

iv) A holy man.

Ans:- ii) A poor man.

c) The poor man gave the poet –

i) A cold look.

ii) Sympathy.

iii) Gold.

iv) Not a kind word.

Ans:- ii) Sympathy.

d) When the poet’s sorrow passed, he went to the proud man and –

i) Gave him back the gold.

ii) Ignored him.

iii) Didn’t give back the gold.

iv) Helped him.

Ans:- iii) Didn’t give back the gold.

e) The poet refers to sympathy as ‘heavenly’ because sympathy –

i) Is a feeling found in proud people.

ii) Is found only in rich people.

iii) Is an ordinary human feeling.

iv) Is a blessing from God.

Ans:- iv) Is a blessing from God.

2) a) Here are some questions to help you find out how much you have understood the poem :

i) How did the proud person help the poet when the poet was unhappy ?

Ans:- The proud man helped the poet by giving gold when the poet was unhappy.

ii) What did the poor man do when he found the poet lying in pain and sadness ?

Ans:- When the poor man found the poet lying in pain and sadness he looked after the poet, gave him bread and showed him sympathy.

iii) Why does the poet think that he cannot help the poor man back in the same way ?

Ans:- The poet things so because physical help cannot be returned the same way.

iv) Why is the poor man’s help greater than gold ?

Ans:- Because the poor man’s help is heavenly and cannot be returned. But gold can be returned.

v) “Oh, gold is great, but greater fa

Is heavenly sympathy.”

Why does the poet think so ?

Ans:- The poet things so because heavily sympathy touches the mind and cannot be returned.

b) Find in the poem lines that match the meaning of the following sentences.

i) I was sad and very unhappy.

ii) I was in need and was sad and hurt.

iii) He fed me and took care of me.

iv) Gold is valuable but sympathy and love are far more valuable.

Ans:- i) I lay in sorrow, deep depressed.

ii) I lay in want, and grief and pain.

iii) He gave me bread, he watched me night and day.

iv) Oh, gold is great, but greater far

Is heavenly sympathy.

c) Make sentences with the following phrases :

i) Look were cold :- …………………………………………………………………………………………

Ans:- Look were cold :- The proud man’s looks were cold.

ii) Night and day :- ……………………………………………………………………………………………………..

Ans:- Night and day :- The man works hard night and day.

iii) Pay him back :- ………………………………………………………………………………………………………..

Ans:- Pay him back :- I could not pay him back what he gave me.

3) Below are some lines from the poem with some words underlined. Choose the correct meanings of the words from the options given in brackets.

a) I lay in sorrow, deep distressed.

 (tired/unhappy/angry)

Ans:- Unhappy.

b) He gave me gold.

(money/jewellery/sheets)

Ans:- Money.

c) And blessed his charity.

(money/kind help/pride)

Ans:- Kind help.

d) A poor man passed my way.

(to move past/stopped me)

Ans:- To move past.

e) Is heavenly sympathy.

(selfishness/godly goodness/pride)

Ans:- Godly goodness.

f) Greater far is heavenly sympathy.

(the feeling of being sorry at another’s sadness/the feeling of pain/a superior feeling)

Ans:- The feeling of being sorry at another’s sadness.

S.L. No.Contents
Chapter 1The Prince of Panidihing
Chapter 2My Native Land
Chapter 3Explore India: Quiz Time
Chapter 4Dokchory Learns About the Panchayat
Chapter 5Louis Pasteur
Chapter 6A New Day, A New Way
Chapter 7Sympathy
Chapter 8Chandraprabha Saikiani

4) Let’s have fun with words !

The jumbled words below have been taken from the poem. Spell the words correctly. List their antonyms (if any) alongside. Mention whether the words are nouns or adjectives. One has been done for you.

Ans:-

Class 8 English The jumbled words

5) As you know, the lines of a poem are not always written like prose. Here are some of the main ideas of the lines of the poem, but in a jumbled order. Rearrange each set of words to get a complete sentence. Remember to start the sentence with a capital letter and end it with a full stop.

a) deeply/distressed/was/he.

Ans:- He was deeply distressed.

b) heard/a proud man/of/his grief.

Ans:- A proud man heard of his grief.

c) looks/cold/were/his.

Ans:- His looks very cool.

d) didn’t offer/he/a/kindly word.

Ans:- He didn’t offer a kindly word.

e) the gold/him/back/paid/to/he.

Ans:- He paid back the gold to him.

f) even/thanked/him/I.

Ans:- I even thanked him.

g) gave him/bread/the poor man/and/him/looked after.

Ans:- The poor man gave him bread and looked after him.

h) than/the poor man’s/is/gold/greater/sympathy.

Ans:- The poor man’s sympathy is greater than gold.

6) Read the paragraphs and then match them to the appropriate stanzas of the poem :

The poet was lying in sorrow and in pain. A poor man saw him and took care of him. He also offered him food to restore the poet’s health. He took great care of the poet until the poet regained his health.

When the poet recovered, he went back to the man and repaid all the gold. He also stood straight, offered the man thanks, and blessed him for his help.

Once the poet was full of grief and very depressed. A rich and proud man heard about the poet’s problems and came to help him. The proud man offered him money, but did not offer any words of sympathy.

The poet wonders how to repay an act of selfless kindness. He realises that having money to repay a debt is a great thing, but kindness is a heavenly act that cannot be easily repaid.

Ans:- Once the poet was full of grief and very depressed. A rich and proud man heard about the poet’s problems and came to help him. The proud man offered him money, but did not offer any words of sympathy.

When the poet recovered, he went back to the man and repaid all the gold. He also stood straight, offered the man thanks, and blessed him for his help.

The poet was lying in sorrow and in pain. A poor man saw him and took care of him. He also offered him food to restore the poet’s health. He took great care of the poet until the poet regained his health.

The poet wonders how to repay an act of selfless kindness. He realises that having money to repay a debt is a great thing, but kindness is a heavenly act that cannot be easily repaid.

7) a) Look up the dictionary to find out what is meant by the word ‘values’.

b) Discuss what is meant by the term ‘human values’.

c) Make a list of different types of human values. Taking the help of the dictionary, write the meaning of each of the human values you have listed. Also, write at least one synonym and antonym for each human values you have selected. One example has been worked out for you.

Ans:-

Class 8 Englisg list of different types of human

8) In groups, turn the theme of the poem “Sympathy” into a story. You can write about four men in a village – one who is very rich, one who is very poor and two who are neither too rich nor too poor.

Hints :-

• One man fell into deep distress (describe the type of distress)

• Approached a rich man; rich man gave money.

• He repaid the rich man’s money when he recovered from his problems.

• Later he fell sick; was nursed back to health by a poor man.

• Conclusion.

Ans:-      Sympathy

Once upon a time a man lived in a village. He was honest. But one day, he was in severe financial problem. He had to pay the school fees of his son immediately. He approached a rich man of his village. The rich man gave him money. When the honest man was able to manage the money he repaid the money to the rich man with thanks. He appreciated the rich man’s generosity.

Suddenly the honest man fell sick. A poor man of his village rendered his service offered him nursing and took care of him until he became well.

The honest man because helpless because he could not repay the debt of the poor man. He could not return the loving service because it was heavenly gift.

9) Let’s learn some grammar :

Read the following sentences –

a) Give me some bread .

b) Take me to the doctor.

We can say these sentences in a polite way by using could and would as shown below :

a) i) Could/Would you give me some bread ?

ii) I wonder if you could give me some bread.

iii) Would you mind giving me some bread ?

b) i) Could/Would you take me to the doctor ?

ii) I wonder if you could take me to the doctor.

iii) Would you mind taking me to the doctor ?

Now let’s practise saying these sentences. Divide the class into two groups and give them names. Let one group ask questions beginning with will/would/can/could. The other group will give answers.

Ans:- Do yourselves


Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top