Class 6 English Chapter 1 The Rainbow

Class 6 English Chapter 1 The Rainbow Notes to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters Assam Board Class 6 English Chapter 1 The Rainbow and select needs one.

Join Telegram channel

SEBA Class 6 English Chapter 1 The Rainbow

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions. Here we have given Assam Class 6 English Chapter 1 The Rainbow Solutions for All Subject, You can practice these here…

The Rainbow

Chapter 1

ACTIVITIES

Q. 1. Complete the following sentences by reading the poem  “The Rainbow” 

(a)  Boats sail___.

Ans : Boats sail on the river.

(b) ___sail on the seas. 

Ans : And ships sail on the seas. 

(c) But ___sail across the sky. 

Ans : But clouds that sail across the sky.

(d) Boats and ships are pretty, but clouds are___. 

Ans : Boats and ships are pretty, but clouds are prettier far than these.  

(e) The ‘bow’ in the poem is the___.

Ans : The ‘bow’ in the poem is the rainbow. 

Q. 2. Match the following :

       Boats           Prettier 

       Ships           Pretty 

       Clouds         Prettier 

       Rainbow      Pretty

Ans :  Boats         –      Pretty

          Ships          –     Pretty 

          Clouds        –     Prettier 

          Rainbow     –     Prettier

Q. 3. What are the things that the rainbow does ? Fill in the blanks below with words from the poem. 

Ans : (a) The Rainbow bridges heaven. 

(b) The Rainbow overtops the trees. 

(c) The Rainbow build a road from earth to sky.

Q. 4. Two Summaries of the poem are given below. Which one do you like more? Discuss your answer with the friend next to you. Then Share your thoughts with the rest of the class. 

(a) The poem ‘The Rainbow ‘ is about nature. Here the poet compares the beauty of nature and man-made beauty. She finds that beauty created by nature is prettier than man-made beauty.  The clouds that sail across the sky are prettier than boats sailing on rivers and ships sailing on the seas. But the rainbow is prettier than all pretty things that sail on the rivers. 

(b) Boats sail on the rivers and ships sail on the seas. But the clouds that sail across the sky are prettier than these boats and ships. The bridges on the rivers are beautiful. But the rainbow  that builds a road from earth to sky is prettier than the bridges. 

Ans : I have read both the summaries (a) and (b). Both the summaries, according to my choice are not complete. I would like to complete the summary of the poem Rainbow by adding a few sentences at the end of the summary (b) as given below. 

Summary of the poem ‘Rainbow’ :- Boats sail on the rivers and ships sail on the seas. But the clouds that sail across the sky are prettier than these boats and ships. The bridges on the rivers are beautiful. But the rainbow that builds a road from earth to sky is prettier than the bridges.  The poet has compared man made beauty with the beauty of nature (or natural beauty). The beauty created by nature is always prettier than man-made beauty.

Q. 5. (a) As you know, rhyming words are words that end with the same sound, such as ‘sound-round’. Here are same words from the poem ‘The Rainbow’. Work with your friends and write two words that rhyme with each of them :

I) Boat –  –  

Ans: Boat, Goat, Coat 

II) River – –

Ans : River, Over, Cover 

III) Ship – –

Ans : Ship, Peep, Keep.

Iv) Sea – –

Ans : Sea, Pea, Plea

V) Cloud – –

Ans : Cloud, Pound, Bound

Vi) Sky – –

Ans : Sky, Spy, Shy

Q. 5. (b) Now say the words aloud and recite the poem ‘The Rainbow’ for practice.

Ans : Students do yourself 

Q. 6. (a)  Make a list of things that.

Ans : 

Q. 7. Read the following stanza of the poem ‘The Rainbow’ and write what you have understood about it. Draw a picture to go with it.

Ans : Boats and ships that sail on the rivers and seas look pretty. But the clouds that sail across the sky look prettier than these boats and ships. 

Q. 8. Let’s learn some grammar : Read the poem ‘The Rainbow’ once again. Find words belonging to the following word classes and write them in the spaces below. One is done for you. You may fill the spaces with other words if you do not find an appropriate word in the poem.

(a) Noun (naming words for example, ‘boat’)-,-

Ans : Ship,  Cloud, river, sea, bird. 

(b) Pronoun (a word used instead of a noun; for example, it) :–,–

Ans : This, These, Those, That

(c) Adjective : (a word that describes a person or a thing; for example, ‘Pretty’) –,–

Ans : Good, Bad, Nice, Fair, Hot 

(d) verb : (a word or group of words that expresses an action; for example, ‘eat’ ‘run’ :–,–

Ans : Sail, are, walk, fly,  speak

Q. 9. The words you have written in 8 (c)  are called adjectives because they say something more about a noun or a pronoun. In the poem ‘The Rainbow’, you found the adjectives ‘Pretty’ and ‘prettier’. Such adjectives show the degree of something as shown below. 

Comparison of Adjectives

PositiveComparativeSuperlative
DegreeDegreeDegree
PrettyPrettierPrettiest

Now think of two other adjectives that can be compared in the same way (as above), and write them in their degrees (Positive, Comparative and Superlative degree) in the space below :

Ans :

PositiveComparativeSuperlative
DegreeDegreeDegree
LongLongerLongest
StrongStrongerStrongest

Now complete the table below by filling in the columns as shown in the examples. Two have been done for you. 

Ans :

Q. 10. You must have seen in the poem how a word belonging to one word class may be used as a different word class. For example. 

Bridge (noun-) : There is a bridge on the river.

Bridge (verb-) : The rainbow bridges the earth and sky. 

Now make sentences using the following words first as a noun, and then as a verb. Book, hand, back, sail, bow, water

Ans : Book (Noun) : I have a book.

Book (verb) : I booked my air ticket from Guwahati to Dibrughar.

Hand (noun) : we work with our hands. 

Hand (verb) : Handed over the book to me. 

Back (noun) : The bag is on my back.

Back (verb) : He backed his car.

Sail (noun) : We had a good sail yesterday. 

Sail (verb) : Boats Sail on water.

Bow (noun) : He made a bow.

Bow (verb) : I bowed down to him. 

Water (noun) : Water flows downwards.

Water (verb) : I water my flower plants everyday. 

Sl. No.Contents
Chapter 1The Rainbow
Chapter 2Tom Sawyer
Chapter 3Dhyan Chand
Chapter 4Use of ICT
Chapter 5A Holiday in Delhi
Chapter 6Pollution
Chapter 7The Mountain and the Squirrel
Chapter 8I Love My Country

Q.11. Let us practise our word building skills.  Make a few words with each of the letters from the word RAINBOW.  First make a three letter word with R and then a four letter word and so on.  One is done for you.

Ans : 

Q. 12. (a) Ask the following questions to your partner and write his/her answers in the space.

(i) Have you ever seen a rainbow ? 

Ans : Yes, I have seen a rainbow. 

(ii) What does the rainbow look like ?

Ans : The rainbow looks like a road across the sky. 

(iii) When do you see a rainbow ?

Ans : We see a rainbow in daytime.

(iv) What colours do you see on a rainbow ?

Ans : We see violet, indigo, blue, green, yellow, orange and red on a rainbow. 

(b) Write a few sentences on how you feel when you see a rainbow in the sky. You can take help from the box fellow. 

  happy     excited       full of joy 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ans : I feel very pleasure (happy)  when I see a rainbow in the sky. The scene of a rainbow is very exciting. It is a beauty of nature. The rainbow makes one full of joy and excitement. 

Q. 13. Look at the picture and read the poem about a bird which lived on the island of Mauritius in the Indian ocean. 

              The Dodo 

The Dodo used to walk around 

And take the sun and air.

The sun yet warms his native ground –

The Dodo is not there! 

The voice which used to squawk and squeak

Is now forever dumb-

Yet you may see the bones and beak 

All in the museum.

                                -Hillaire  Belloc

Word notes—

Dodos were large birds that couldnot fly.  They are no larger on the earth now.  They have become extinct. 

In small groups, discuss why we should take care of natures’ gifts such as plants amnd animals. 

Ans : We should take care of nature’s gifts such as plants and animals, because they are our friends. They may extinct like the Dodo bird if we do not take care. So we should carefully protect the gifts of nature.  

Q. 14. Look at the picture and read the following sentences :

It is of the white winged 

wood duck. The white winged 

wood duck lives in tropical  (photo) 

forests and the  wetlands of 

Assam, Arunachal Pradesh 

and parts of South East Asia.

The number of white winged wood ducks is decreasing. Let’s not allow this duck to become extinct. 

        Word-meaning 

Discuss in groups what you would do to stop it from becoming extinct. Write down a few steps that you would like to conserve it. You may take help of the following words and phrases for your discussion. 

Ans : To stop the duck wood from becoming extinct we may take some steps as given below.

1. To try to make the people aware to nature and its gifts. 

2. People and hunters should stop killing of wild birds and animals.

3. People should be asked to preserve (protect) nature. 

4. No forest should be destroyed as the forest are the home of the wild birds and animals. 

Q. 15. Say these words aloud after your teacher for pronunciation practice. 

Ans :

N. B. Teacher will…. Stressed syllable.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Scroll to Top
adplus-dvertising